Geloof jij in lichttherapie?

Ik geloof er heel erg in. Misschien heb je het woord lichttherapie al eens horen waaien. Maar wat is lichttherapie precies? En wat is hiervan het effect op je lichaam? Dit kan je lezen in deze blog.

Een paar weken geleden haalde Mick Jagger van The Rolling Stones nog de pers met zijne speciale bril en opeens was lichttherapie hip en wil iedereen er meer over weten.

Ook ik stond er heel sceptisch tegenover maar sinds oktober doe ik het zelf iedere dag. ‘s Morgens als ik op sta en als ik aan het ontbijten ben en mijn krant lees, doe ik ook even (30 minuten) mijn bril op. En sindsdien heb ik geen last meer van een middagdipje en heb ik geen behoefte meer om namiddag een dutje te doen. Doordat ik mezelf ‘s ochtends blootstel aan dit licht geef ik mijn lichaam het signaal dat de dag begonnen is. Het is dan tijd voor m’n biologische klok om in actie te schieten en mijn lichaamsfuncties af te stemmen op het ritme van de dag!

Els met haar lichtbril aan het ontbijt. “Het ziet er misschien niet hip uit en eerder sciencefiction maar daardoor heb ik geen middagdip.”

Annelies Smolders van Start to sleep schreef hierover een blogartikel en dit wil ik graag met jullie delen. Laten we daarom samen een duikje nemen in de wondere wereld van lichttherapie. Veel leesplezier.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een evidence based methode om je biologische klok te beïnvloeden. Via een lamp of bril word je blootgesteld aan een bepaald type licht. Dat type licht gaat de hoeveelheid melatonine in je bloed verlagen waardoor je slaapbehoefte en vermoeidheid afneemt. Lichttherapie zorgt ervoor dat jouw lichaam (lees: biologische klok) zich gemakkelijker kan aanpassen aan de overgang ‘van licht naar donker’. Daarom dat het ook zo goed werkt tijdens de wintermaanden.

Maar dat is niet het enige voordeel. Naast het resetten van je biologische klok heeft lichttherapie ook een (bewezen!) positieve invloed op andere psychische klachten, zoals vb. ADHD, vermoeidheid, stress, … en ook bij een burn-out.

De werking en voordelen van lichttherapie

Ook Annelies doet al jaren aan lichttherapie tijdens de winterperiode. Sinds ze hiermee gestart is, heeft ze het gevoel dat haar ‘winterdipje’ sterk is afgenomen. Het licht houdt haar energielevel op peil. Maar… hoe kan dat precies?

Wel, dat heeft alles te maken met de speciale verbindingen tussen je oog en bepaalde zones in je hersenen. Sommige types licht hebben een helende werking. Wanneer je dit type licht met een hoge intensiteit op jouw netvlies laat vallen gaan deze speciale verbindingen aan het werk. Zij triggeren de hersenen om minder melatonine aan te maken in het bloed. En wat doet melatonine precies? Juist ja, melatonine wakkert slaperigheid en vermoeidheid aan, waardoor je je sneller somber voelt. Het zorgt voor een een dipje. Des te minder melatonine in je bloed, des te meer je hartslag, gemoedstoestand én slaap-waakritme erop vooruit gaan.

Heeft ieder type licht dan een invloed op de productie van melatonine? Neen, niet elk soort licht is hiervoor geschikt. Voor lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van een fel, (wit)blauw licht met een sterkte van ongeveer 9.000 à 10.000 lux. Dit licht wordt geproduceerd door een speciale lamp of lichtbril. Een uurtje onder de zonnebank liggen lost jouw vermoeidheid niet op.

Maar begrijp ons niet verkeerd! Blootstelling aan daglicht blijft wel belangrijk. Om zoveel mogelijk daglicht ‘te absorberen’ heb ik mijn bureau tegen het raam geplaatst. Daar is de lichtintensiteit veel hoger dan middenin de kamer. Toch is de intensiteit tijdens de wintermaanden te zwak. Om dit tekort te compenseren zetten Els en ik dagelijks 30 minuten onze lichtbril op.

Buitenlucht en -licht is er wel genoeg in mijn leven maar minder in dat van Els. Dagelijks doe ik mijn vaste wandeling met de honden gedurende een uurtje. Zelfs een wandeling van een half uur in de ochtend is in feite voldoende om je biologische klok te synchroniseren en binnen de lijntjes te houden. Maar voor een goede slaapkwaliteit is het belangrijk dat je de hele dag lang voldoende licht opneemt.

Voor Els is dit moeilijker ook al probeert ze, als het weer het toelaat, gaat ze een half uurtje op haar terras zitten zodat haar gezicht en handen daglicht krijgen.

Het verloop van een behandeling

Zoals ik zojuist al aangaf doen Els en ik tijdens de wintermaanden zelf aan lichttherapie. Net zoals Els doe ik vlak na het opstaan mijn lichtbril zo’n dertigtal minuten op. Door dit dit licht, geef ik mijn lichaam het signaal dat de dag begonnen is. Het is tijd om in actie te schieten en mijn lichaam het signaal te geven dat we overgaan tot actie van de dag! Omdat ik ‘s avonds vaak lezingen geef, zet ik omstreeks 16:00 nog even de lichtbril op. Els daarentegen zet bijna nooit haar bril nog eens extra op. Ze doet het alleen als ze merkt dat ze erg moe is en ze ‘s avonds nog les moet geven of een training of workshop.

Wanneer ik de dag heb doorgebracht achter een computerscherm draag ik erna mijn bril met oranje glazen. Ideaal om ‘s avonds tot rust te komen zonder blootgesteld te worden aan het licht van de TV. De oranje glazen blokkeren namelijk het licht, waardoor de melatonine in m’n bloed geleidelijk afneemt en slaperigheid uitlokt.

lichtbril met oranje glazen

Lichttherapie voor shiftwerkers

Door mijn werk als slaaptherapeut kom ik veel in contact met shiftwerkers en mensen die regelmatig een jetlag hebben. Zij hebben vaak last van slapeloosheid en willen dit graag oplossen. Ik ga samen met hen aan de slag met lichttherapie, gecombineerd met cbt-i technieken. Dankzij gericht advies én blootstelling aan lichttherapie op de juiste momenten kunnen zij hun slaperigheid tackelen. Ze voelen zich minder moe en afwezig on the job

Voor nachtwerkers gaan we aan de slag met slimme lichtbrillen. De lichtbril is gekoppeld aan een handige app die aangeeft wanneer je de bril moet opzetten én hoe lang. Na de nachtshift stimuleren we de melatonine-afname met de oranje bril. Deze zetten ze op wanneer ze naar huis rijden. Zo kunnen ze slaperigheid uitlokken en in de voormiddag goed slapen.

Zo, dat is lichttherapie in een notendop. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je zelf aan de slag met lichttherapie? Contacteer dan Els want onder mijn supervisie is zij jouw slaaptrainer.

Annelies Smolders (Start tot sleep) en Els Tiri (slaaptrainer Start tot sleep onder supervisie van Annelies)

Bron: Annelies Smolders – zaakvoerder Start to sleep

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen