Wat betekent leven in balans?

Als je leven in balans is, dan heb je een bewust, waardevol en zinvol leven, waar jij je tijd en energie zo verdeelt zoals jij dat nu wilt! Deze visie is ook het uitgangspunt van het e-book dat je gratis kan downloaden op deze website.

Een bewust leven leiden doe je op meerdere gebieden: in relaties met anderen, jouw gezondheid, je werk, je studies, je vrije tijd, … Balans in je leven gaat dan ook over al deze gebieden samen.

Balans in je leven kan gaan over:

 • Doen wat jij waardevol en zinvol vindt
 • Een balans tussen inspanning (actief zijn) en ontspanning (niets doen, niksen);
 • Een balans in de energie die je besteedt aan je werk en je vrije tijd;
 • Een balans in zorg voor anderen en zorg voor jezelf
 • Een balans in je aanpassen en grenzen stellen.

Als je in een gezonde balans wilt leven, is dit afhankelijk van de tijd waarin je leeft, die is nu anders dan toen je op de middelbare school zat. Als je werk en kinderen hebt, zal je misschien je energie verdelen tussen werk, thuis en vrije tijd. Als je (nog) geen kinderen en gezin hebt, ga je misschien meer tijd besteden aan je vrije tijd door vb. verre reizen te maken en stap te gaan.

Hoe jouw ideale balans eruit ziet, hangt dus af van jouw leefsituatie en de fase in je leven en wat jezelf wil. Want een balans is persoonlijk en voor iedereen anders. Jij bepaalt zelf hoe je balans eruit ziet. Het jouw leven is. Jij kiest!

Hoe breng je balans in je leven?

De eerste stap is om te onderzoeken waarin of wanneer je uit balans geraakt. Concreet begin je met stil te staan en nieuwsgierig te kijken.

 • Stilstaan: je neemt een rustig moment en vraagt jezelf af: hoe leef ik nu? Leef ik zoals ik wil leven? Ben ik nu tevreden? Ben ik in of uit balans?
 • Nieuwsgierig kijken: meestal begin je met stilstaan op het moment dat je diep vanbinnen een onrustig gevoel hebt, een gevoel van: is dit het nu? Of gevoel van onvrede of gemis. Dat herken je vast wel. Er is ‘iets’ wat je anders moet (wilt). Nieuwsgierig kijken naar jezelf en naar waar je ontevreden of onrustig over bent, helpt je om te verhelderen wat je graag anders wilt. Door nieuwsgierig te kijken, kan je vaak de diverse redenen achterhalen waardoor je uit balans geraakt bent. Als je dit weet, kan je de signalen van het uit balans raken daarna beter zien. Daarmee kan je keer op keer de signalen herkennen wanneer je uit balans dreigt te geraken.

Focussen

Om meer balans in je leven van dit moment te brengen, ga je moeten leren hoe jij je moet focussen op hoe je wilt leven. Dit doe je door te kijken naar wat waardevol en zinvol is voor jou. Je kan dit doen door te kijken welke balans in tijd en energie voor jou op dit moment passend is en welke waarden belangrijk zijn voor jou. Je kan veel waarden hebben in je leven, maar een paar gekende voorbeelden zijn: oprechtheid, eerlijkheid en respect. Door jouw waarden als focus te kiezen, kan je bewuste en gerichte keuzes maken. Daardoor steek je tijd en energie in wat jij écht belangrijk vindt. En zo breng jij je leven in balans.

Ook ik heb moeten leren om mijn leven in balans te krijgen. Ik heb 20 jaar voor een werkgever gewerkt en sinds 5 jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Vroeger dacht ik dat ik in balans was en nu heb ik sinds 3 jaar het gevoel dat ik in balans ben. De ene dag lukt het wel al wat beter dan de andere. Ik leer elke dag nog bij van de mensen die ik ontmoet (familie, vrienden, studenten, coachees, …). Mijn know how wil ik graag met jullie delen in een 7-wekentraining.

Begint het te kriebelen, nadat je deze blog en e-book gelezen hebt? En wil je samen met anderen of alleen verder werken rond het thema: “balans brengen in je leven”, volg dan via Tiri HR Academy onze training van 7 sessies. Je kan dit online of live doen, in groep of in één op één coaching.

Stapje voor stapje (sessie na sessie) leer je zo meer te doen wat bij de balans past die jij nu in je leven wilt.

De 7 stappen zijn:

 • Stap 1: Zien waarin je uit balans bent (onderzoeken)
 • Stap 2: Herkennen waardoor je uit balans raakt (ontwarren)
 • Stap 3: Focussen op jouw waarden (ontluiken)
 • Stap 4: Doen wat werkt voor jou (ontdekken)
 • Stap 5: Je aandacht er bij houden (opmerken)
 • Stap 6: Je losmaken uit gedachten (ontkoppelen)
 • Stap 7: Toelaten wat je voelt (openstellen) 

In 7 stappen gaan we samen op weg en gaan je vaardigheden aanleren dat je bewuster leert leven en meer balans in je leven te krijgt die nu op dit moment bij je past. Doe je mee? Klik dan hieronder.

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen