De beste en slechtste kleuren om te dragen op je werk

Een volle kleerkast, en het toch moeilijk hebben om er de juiste kleren uit te pikken. Wellicht is het voor veel mensen een herkenbare situatie. Focussen op de kleuren van je kledingstukken, kan je helpen om makkelijker te kiezen, en het heeft een effect op wat je uitstraalt naar je collega’s. Kleuren kunnen onze gemoedstoestand beïnvloeden en de manier waarop mensen reageren op ons.

Als je ‘s ochtends tijd wilt uitsparen is het verstandig om ‘s avonds al je werkoutfit voor de dag nadien samen te stellen. Dan heb je immers genoeg tijd om te kiezen welke schoenen, jas of handtas bij je outfit passen. Zo begin je de volgende dag al heel wat minder gestresseerd en kan je iets langer genieten van je ontbijt. Elke avond voor ik ga slapen, kies ik mijn outfit die ik de volgende dag ga dragen. Zo kan ik rustig slapen en moet ik daarover niet meer piekeren.

Een tip om nog meer tijd te winnen: “Hou je werk- en vrijetijdsoutfit in je kast gescheiden van elkaar!”

Iedere werknemer  zou een aantal basisstukken in zijn of haar kleerkast moeten hebben hangen. Deze basics hangen af van het werk dat je doet en of je al dan niet dagelijks met klanten in contact komt. En dat hoeven niet altijd dure spullen te zijn. Het is de kunst om goed te combineren. Je kan kwalitatieve (soms duurdere) stukken combineren met goedkopere basics. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen. 

Het is ook ontzettend belangrijk dat je je juiste kledingsmaat kent. Zowel te grote als te kleine kleding verdikt. Het heeft dus geen enkele zin om een tentzeil over je heen te trekken om die vetrolletjes te verdoezelen. 

Iedereen kent ook wel zijn of haar eigen (lichamelijke) troeven. Accentueer ze dan ook. Mooie armen of een mooie hals? Laat ze gerust zien en trek er de aandacht naartoe. Let op met streeppatronen. Verticale strepen zijn ok, zolang ze recht lopen. Horizontale strepen zijn dan weer gevaarlijk als je niet één van de magersten bent.

De beste kleuren om te dragen op ‘t werk:

  • Groen:                                                                                                                          

Deze kleur straalt frisheid, veiligheid, openheid en harmonie uit. Groen is ook rustgevend voor de ogen, wat maakt dat dit een goede kleur is voor wie uren achter een PC-scherm zit. Groen is ook de kleur van eerlijkheid en wijsheid.

  • Blauw:                                                                                                                              

Blauw heeft ook een kalmerend effect en wordt geassocieerd met intelligentie. Het is ook de meest stabiele kleur. Als je dus een (te) dynamische werkplek hebt, dan is blauw een prima kleur om te dragen en de inspanningen te temperen.

  • Bruin:                                                                                                                         

Straalt stabiliteit uit en is eigenlijk nogal mannelijk. Als je een vrouw bent die op een werkplek werkt met veel mannen, dan kan een chocoladebruin mantelpak je een extra dosis geloofwaardigheid geven.

  • Zwart:                                                                                                                          

Deze krachtige kleur kan gevoelens van mysterie en serieusheid oproepen. Zwart kan ook als elegant beschouwd worden én heeft een een afslankeffect. Draag liever niet elke keer een volledige zwarte outfit. Dat is saai en somber. Wil je serieus overkomen? Dan kan het typische zwarte (mantel)pak met een groen, rood of blauw accent wonderen doen. Op die manier fleur jij je zwarte outfit op door er een beetje kleur aan toe te voegen.

De slechtste kleuren om te dragen op het werk

  • Geel:

Dit is de vrolijkste kleur van allemaal en stimuleert geluksgevoelens. Toch wordt geel als een instabiele kleur beschouwd. Geel kan te veel energie of dynamisme losweken op het werk.

  • Grijs:                                                                                                                        

Wie grijs draagt, krijgt snel het etiket opgeplakt van passief en niet betrokken te zijn en een gebrek van energie te hebben. Als je toch grijs draagt, combineer het dan met een felle kleur zoals blauw, dat kan het negatieve effect van grijs verdoezelen en opfleuren.

Rood:                                                                                                                                 

Is de kleur van agressie en passie. Zeer gepast voor eerste date maar niet zo geschikt voor op het werk. Het activeert je energieniveau en doet je bloeddruk stijgen. Rood kan op de werkplek gezien worden als een tikkeltje vijandig, denk dus even na vooraleer je een rode outfit boven haalt. Het kan wel als accentkleur gedragen worden met zwart.

Kleuren om te dragen als accent

  • Oranje:

De kleur oranje stimuleert het enthousiasme. Het is niet zo agressief als rood, maar kan toch de aandacht trekken en zorgt dus voor het nodige evenwicht in je outfit.

  • Paars:                                                                                                                         

deze kleur wordt geassocieerd met luxe. Doordat paars zelden voorkomt in de natuur, wordt het soms als artificieel beschouwd. Overdrijf er dus niet mee. Een paarse sjaal, das, handtas of schoenen kan een mooi en subtiel accent geven aan een outfit.

  • Wit:                                                                                                                            

Roept properheid en perfectie op. Het is altijd een veilige keuze voor een T-shirt of sjaal. Maar als je te veel wit gebruikt, wordt het timide en steriel en dat is niet zo’n goede eigenschap op de werkvloer.

Kleuren beïnvloeden onze ingesteldheid, onze gemoedstand en hoe anderen naar ons kijken. Natuurlijk zijn kleuren niet het enige aspect. Je kan zelfs met een gele outfit, gecombineerd met oranje, geapprecieerd worden op het werk. Maar wanneer je een keuze maakt, kies dan voor een kleur die werkt voor jou is en niet tegen jou is. Kortom, jij moet je goed voelen in je outfit, niet iemand anders.

Bron: boek ‘De juiste look op je werk’ van Lien Degol.

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen