Kan growth mindset een voorwaarde zijn voor een succesvolle toekomst?

Wat betekent growth mindset

Het gaat dus over mogelijkheden en kansen in (nieuwe) situaties te zien en te benutten. En dat is heel belangrijk, zeker in een tijd waarbij digitalisering en robotisering steeds meer naar voren treedt. Het routinematige werk wordt al vaak overgenomen door machines. Wellicht heb je dat zelf op het werk ook al ondervonden. Maar gelukkig kan niet ál het menselijke werk worden vervangen.

Alleen al persoonlijk advies blijft hier van veel waarde voor mensen. De voorspelling is dat in de toekomst 48% van alle jobs gewoon blijft bestaan. Toch moeten we ons er wel op voorbereiden dat er in de (nabije) toekomst veranderingen voor de deur staan. En dat hoeft niet erg te zijn, als je er maar op voorbereid bent.

Hoe? Onder andere door te leren. Want dat zal je een hoop nieuwe kansen opleveren.

Motiveren om te leren

Een goede samenwerking tussen mensen en machines zal het werk veel efficiënter laten verlopen. Belangrijk dus om medewerkers dat nu alvast te leren. Dat leren wordt hoe dan ook een voorwaarde om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. Maar helaas ziet niet elke werknemer dit zitten. Veel hebben het al druk genoeg, en moeten alle zeilen bijzetten om hun werk af te krijgen. Anderen hebben er geen fijne herinneringen aan, omdat studeren vroeger niet hun favoriete bezigheid was. Of ze zijn bang dat ze het inmiddels niet meer kunnen.

Hoe je dit kunt veranderen? Door de drempel te verlagen, en ze ervan bewust te maken dat ze elke dag al iets nieuws leren. Dit maakt de medewerker meteen een stuk enthousiaster om nog meer te gaan leren.

Fixes versus growth mindset

Vandaag de dag wordt nog veel gewerkt vanuit een fixed mindset: je wordt geboren met bepaalde kwaliteiten en intelligentie, en dat bepaalt waar je wel en niet goed in bent. Is er bv. sprake van een technologische verandering met andere werkzaamheden, dan zal je met deze mindset al snel denken dat je die niet kunt uitvoeren.

Gelukkig is er ook de growth mindset, waarbij je talenten het startpunt zijn en je jezelf met inzet en discipline verder kunt ontwikkelen. Dan wil je hier al veel sneller actief mee bezig willen zijn, om te ontdekken wat je er wél mee kunt doen. En juist dát moet gestimuleerd worden vanuit een bedrijf of een organisatie. Je kan dit doen met speciale ontwikkelingsbudgetten (nu learning en development – vroeger VTObeleid) om medewerkers te laten leren, en te zorgen dat men daar ook echt gebruik van maakt.

4 stappen naar growth mindset

Zodat medewerkers veel meer gemotiveerd raken om zich te willen ontwikkelen.

  • Probeer je mensen te laten inzien dat een growth mindset het leervermogen stimuleert.
  • Laat je medewerkers deelnemen aan projecten die net even nieuw voor ze zijn. Zo leren ze vanzelf iets nieuws en voelen ze dat ze daarin succesvol zijn.
  • Zoals we al eerder benoemden: laat je medewerkers inzien dat ze elke dag al leren, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dat geeft hen rust en het gevoel dat ze meer kunnen leren dan ze denken.
  • Geef feedback en complimenten, vooral aan iemand met een fixed mindset. Wil je iemand naar een growth mindset sturen, geef het compliment dan anders: zodat je het bijvoorbeeld goed vindt dat iemand zijn creativiteit heeft ingezet in een bepaald project (terwijl je dit niet verwacht had).

We weten natuurlijk nooit helemaal wat de toekomst ons zal brengen, maar een ding is zeker: leren is noodzakelijk om succesvol te blijven in de toekomst en daar gelooft Tiri HR consulting erg in.

Omdat we levenslang leren willen promoten vindt je in de Tiri HR Academy wel interessante workshops, trainingen of opleidingen. We bieden dit ook op maat van een bedrijf of organisatie aan.

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen