Wil jij ook bewust werken?

Bewust leven kennen we meestal wel. Door bewuster te leven, kom je dicht bij jouw kern, krijg je een beter zicht op wat voor jou belangrijk is en wat jouw unieke kwaliteiten zijn.  Een onderdeel van bewust leven is ook bewust werken. Daarbij is er meer aandacht voor jouw gezondheid en de balans tussen werk en privé. Meer bewust werken kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van ons, van jouw leven.

En er is iets extra: bewust werken en dit betekent werken met volledige aandacht. Wanneer je aandacht volledig is bij wat je doet, kom je in een flow. Mensen die veel flow ervaren in hun werk halen het meeste voldoening uit hun werk en voelen zich ook het meest energiek en gemotiveerd. Is de aandacht verdeeld, omdat je bijvoorbeeld veel multi-tasked, dan raak je eerder gespannen en opgejaagd.

Principes van bewust werken

Bewust werken betekent werken met volledige aandacht. De volgende vijf principes kunnen je hierbij helpen een dergelijke manier van werken te ontwikkelen:

Ontwikkel focus

Aandacht kan worden getrokken door zaken die opvallen of dringend zijn of je richt het zelf op wat belangrijk is (maar misschien niet dringend of opvallend). Bewust werken, betekent dat jij je aandacht op jezelf richt. Wanneer deze eigenschap weinig ontwikkeld is, raak je snel afgeleid. Het is dan moeilijk echt bewust bezig te zijn met iets. Geen paniek, dit vermogen kan je ontwikkelen. Aandacht is als een spier, het wordt sterker door training.
vb. je schrijft een dossier en je gedachten dwalen af naar dingen zoals de promotie van een collega of de discussie met je baas,…

Erken dan gewoon de gedachten en breng je aandacht terug op de taak in kwestie (je leert op die manier beetje bij beetje je gedachten stop te zetten en te focussen op je taak). Door je aandacht bewuster te richten op wat belangrijk is en je niet te laten afleiden, versterk je de aandacht. Vb. probeer je gedachten op te schrijven in een klein afdwaalboekje en kijk er later nog eens naar want dikwijls kan ik dit toch ergens toe leiden.

Je kan ook bewuste oefeningen doen om de aandacht verder te ontwikkelen, en dat kan overal en altijd.

Vb. Probeer eens ’s middags te eten zonder aan iets anders te denken dan aan je boterhammen of salade op je bord of lees een boek en probeer je zo lang mogelijk met niets anders bezig te houden.

Zelfs een minuutje bewust verbinden met een van je zintuigen kan je ervaren als een bewuste oefening. Je hoeft daarvoor zelfs niet eens je ogen te sluiten of te gaan zitten. Vb. Even in de lift letten op je ademhaling kan al genoeg zijn.

Door dit soort concentratieoefeningen in je vrije tijd te doen, kan jij je concentratie verbeteren op je werk.

Probeer een single-tasker te zijn

Single-tasking is één ding tegelijk doen. Bij multitasking probeer je twee of meer taken tegelijkertijd uit te voeren of schakel je heen en weer tussen taken. Multi-tasken is een mythe. Vele denken dat als ze aan multitasking doen, goed bezig zijn. Niets is minder waar. Je brein is een parallelle processor, maar je aandachtsysteem is dat niet. In plaats van multi-tasken, moet je daarom continu wisselen tussen de ene en de andere taak. Dat is heel erg inefficiënt en vermoeiend. Mensen die mogen ‘single-tasken’ krijgen meer gedaan. Maar als multitasking zo inefficiënt is, waarom doen mensen het dan nog? Uit onderzoek blijkt dat mensen die met meerdere taken bezig zijn zich productiever voelden, hoewel ze in werkelijkheid onproductief zijn.

Probeer je aandacht dus zo min mogelijk te verdelen ofwel zo min mogelijk te multi-tasken en zoveel mogelijk één ding tegelijk te doen. Concentreer je volledig op die ene taak. In het begin kan dit moeilijk zijn, omdat je het gevoel hebt tijd dat je tijd verliest of langzaam werkt. Maak je hier een gewoonte van, dan zal je ontdekken dat je op deze manier veel meer rust vindt in je werk en zeker niet minder gedaan krijgt.

Zorg voor een goede motivatie

Concentratie en motivatie kunnen niet los van elkaar worden gezien, want als je bevlogen bent, word je blij van je werk en kom je sneller in een flow. Ook ben je vaak bereid net dat stapje extra te zetten, vanuit een intrinsieke motivatie. Je werkt immers met plezier (passie) en daarom werk je hard en met veel inzet. Zonder de juiste motivatie verslapt ook je concentratie. Om je concentratie te verbeteren is het dus nodig om aan je motivatie te werken. Vind zo veel mogelijk voordelen, waarvan je kan profiteren als je de taak afrondt en gebruik deze om meer motivatie te krijgen. Zo krijg je direct meer focus.

Hou je aandacht bij het proces en niet het resultaat

Het hebben van heldere doelen is belangrijk om je doelen te bereiken, maar dit betekent niet dat je continu met je aandacht bij die doelen moet zijn. Mensen zijn vaak met een deel van hun aandacht bezig met het resultaat en dat leid je af van wat je doet. Bewust werken betekent dat je aandacht blijft bij wat je op dat moment aan het doen bent (proces), niet bij de mogelijke gevolgen (resultaat). Dit kan soms moeilijk zijn omdat allerlei emoties de aandacht op die gevolgen richt, maar door oefening kun je de aandacht beter onder controle krijgen.

Gezond eten, goed slapen en positief denken

Last maar zeker not least! Als je ongezond en/of onregelmatig eet, dan gaat dit ten koste van je aandacht. Het is ook moeilijker om je te focussen of je aandacht erbij te houden als je te kort of onregelmatig slaapt. En negatief denken vermindert je concentratievermogen. Kortom, de gouden mix voor een betere focus is goed eten, goed slapen en positief denken. Zorg goed voor jezelf, want pas dan kun je goed leren concentreren en je aandacht erbij houden.

Door deze vijf principes toe te passen in je leven ga je bewuster werken. Je ontwikkelt zo ook meer effectiviteit in je leven en je kan meer voldoening uit je werk halen en een betere balans vinden in je leven.

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen