Studietips om stress te vermijden bij examens

Meestal vanaf het Allerheiligenverlof tot begin januari zijn er veel ouders die mij contacteren om te vragen of ik tips heb om examens voor te bereiden omdat hun zoon/dochter examenstress heeft en tijdens het paasverlof komt er nog eens een tweede piek. In deze blog geef ik alvast enkele studietips om stress te vermijden tijdens de examens.

1. Oefen oude examens in

Een examen maken is meer dan het uit je hoofd leren van feiten. Het gaat erover je jezelf vaardigheden aanleren om met de examenstof tot bepaalde inzichten te kunnen komen. Door oude examens te maken, kan jij je beter voorbereiden op de examens die er aan komen. Zo raak je bekend met het niveau van de vragen en het type vragen dat wordt gesteld.

Stappenplan:

  • Oefen een paar uur achter elkaar. Hierdoor wen je aan de tijdsduur van 3 uur examen maken. Je wilt er tenslotte niet pas op het echte examen voor de eerste keer achter komen hoelang 3 of 4 uur examen maken eigenlijk is.
  • Maak minimaal 2 oude examens van elk vak. Door meerdere oude examens van een vak te maken ga je een rode draad zien en weet je welke onderwerpen een grote kans hebben om op het examen terug te komen. Kijk daarna goed naar het antwoordenmodel en check je antwoorden.
  • Leer van je fouten. Vraag uitleg aan je docent over de dingen die je niet begrijpt. Zorg dat je nog meer focust op de onderwerpen waar je niet zo goed scoorde. Kijk ook naar de richtlijnen per vraag op het antwoordenblad. Zo krijg je een beter begrip van de manier waarop docenten straks jouw antwoord zullen beoordelen en kun je je hierop aanpassen.

2. Gebruik video’s

In deze coronatijden worden vele lessen opgenomen op video en dan is het nuttig om die soms nog eens te herbekijken. Maar de laatste tijd kan je ook viaYouTube video’s vindenwaar bepaalde leerstof wordt uitgelegd. Door de combinatie van beeld en geluid kun je de stof vaak beter begrijpen. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief.  Je kunt ook zoeken op begrip of hoofdstuk op YouTube. Maak hier gebruik van!

3. Leer de examenstof hoofdstuk voor hoofdstuk

Het heeft geen zin om alle examenstof in één keer in je hoofd te duwen. Knip de examenstof daarom op in hapklare stukken en leer elk hoofdstuk apart. Door je steeds op één onderdeel te richten, bewaar je voor jezelf de rust en blijft de stof beter in je hoofd hangen. Richt je vooral op de stukken die je nog niet goed beheerst. Probeer voor jezelf een samenvatting te maken per thema/hoofdstuk. Begin ook tijdig aan de samenvattingen. Deze moeten klaar zijn voordat je blok begint. Als je dit nog moet doen tijdens je blokperiode ben je te laat.

4. Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen

Combineer verschillende middelen om de examenstof te leren. Gebruik je boek (liefst inhoudstabel) of de ExamenOverzicht samenvatting. Maak ook gebruik van filmpjes op YouTube en uitleg op internet. Vraag je docent om de leerstof nog een keer beknopt uit te leggen en oefen daarnaast oude examens. Misschien kan ook een examentraining je helpen. Google de belangrijkste begrippen van elk vak eens of check Wikipedia. Hier vind je uitleg die misschien net beter bij jou past. Vaak is leerstof in schoolboeken saai of onduidelijk uitgelegd. Alle middelen zijn goed om je te laten slagen voor jou examens.

5. Begin op tijd te leren

Een valkuil voor veel studenten is tijdgebrek. Begin daarom op tijd met het doornemen van de examenstof. Leer de stof stap voor stap. Maak een planning op met alle vakken die je moet leren en zet er bij wanneer je de leerstof gaat studeren. Als je op tijd begint, heb je genoeg tijd voor alle examenvakken. Dan hoef je in de laatste dagen voor het examen alleen nog een samenvatting door te nemen. 

6. Leg aan iemand anders de examenstof uit

In je eentje studeren kan soms saai zijn en misschien ga jij je zelfs eenzaam voelen. Met deze tip wordt leren plezierig! Spreek af en toe af met een klasgenoot en leg de ander de examenstof uit. Vaak begrijp je voor jezelf wel hoe iets in elkaar steekt, maar is het toch nog een uitdaging om dit aan een ander uit te leggen. En door het aan een ander uit te leggen, oefen je in feite ook om de examenstof straks aan je docent uit te leggen. Door iemand anders de examenstof uit te leggen, kijk je vaak toch nog eens opnieuw en op een andere manier naar de stof. Je ontdekt soms met deze actieve vorm van oefenen dingen die je nog niet eerder had opgemerkt.

7. Durf hulp te vragen voor moeilijke vakken

Als het niet lukt om dat ene vak te leren, is het niet erg om dan toe te geven dat je extra hulp nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld altijd overwegen om bijles te nemen of bijkomende uitleg te vragen aan de docent of aan een studiegenoot.

8. Voldoende slaap

Ga op tijd slapen. Voldoende slaap (7 à 8 uur per nacht) geeft je meer energie en dan krijgt je brein voldoende rust om je leerstof te verwerken. Probeer voor je gaat slapen een meditatieoefening te doen of naar rustige muziek te luisteren, zodat je brein stilaan rustig wordt. En drink de laatste 2 uur voor je gaat slapen geen energie drank en probeer suiker te vermijden.

9. Zorg voor voldoende ontspanning

Je kan niet de hele dag leren. Het is belangrijk om af en toe pauze te houden en iets compleet anders te gaan doen. Dus ga dan niet zitten surfen met je smartphone want ook dan moet je brein weer werken. Ga vb. buiten een rondje lopen voor wat frisse lucht of doe eens gek (een dansje doen of zo). Na ontspanning zal je ook makkelijker nieuwe leerstof kunnen opnemen.

Voor studenten die zich moeilijk kunnen focussen, leer ik de pomodorotechniek aan. Gebruik hiervoor een keukenwekkertje en niet je smartphone.

Als je deze techniek onder de knie hebben, kan je rustig verder bouwen totdat je aan 60 minuten zit focustijd zit en daarna 10 minuten pauze. En na 4 keren dit te herhalen, kan je dan een uur pauze voorzien en iets ontspannend doen (zonder smartphone of computer). Liefst van al naar buiten gaan.

10. Leer in een omgeving waar jij je thuis en (goed) voelt

Studeren kan je het beste doen in een rustige omgeving. Zorg voor weinig afleiding. Leg bijvoorbeeld je smartphone even weg en zorg ervoor dat niemand je kan storen. Zorg er ook voor dat het bureau waar je studeert schoon en opgeruimd is. Als dit niet het geval is, kan je worden afgeleid. Zorg dus voor een omgeving waar je echt kan focussen op de examenstof en zo weinig mogelijk prikkels hebt. Het kan ook soms helpen om samen met anderen in een bibliotheek te gaan studeren.

11. Maak een realistische goede planning op

Soms is het examen jou gunstig gezind maar soms ook niet. Het is niet verstandig om pas voor het laatste examen te leren nadat het één na laatste examen is afgelopen. Een examen leer je niet twee dagen voor je aan het examen moet afleggen. Wie het toch doet en bijvoorbeeld nachten door studeert, zal waarschijnlijk gek worden van de stress en zenuwen. Probeer in plaats daarvan een goede planning te maken.

Hoe maak je een goede studieplanning?

  • Studeer in blokken die je telkens in één uur kunt leren.
  • Schrijf vervolgens ergens op welke leerstof je wanneer wilt gaan leren.
  • Studeer niet een hele dag hetzelfde vak. Kijk maar wanneer jij het best kan focussen op een dag en studeer dan iets wat je niet zo goed kan en studeer daarna een vak wat je wel goed onder de knie hebt.
  • Houdt ook voldoende rekening met pauzes.

Op deze manier krijg je inzicht hoeveel tijd je nodig hebt om alle stof te leren, te verwerken. Je kunt hier ook voor jezelf aangeven hoe goed je vindt dat je ieder vak beheerst. Zo kun je in de aanloop naar het examen vooral die stukken nog eens oefenen waar je minder goed in bent.

Een studente van het inspiro-college ontwerp deze mooie tekening:

Ik wens jullie allemaal veel succes! Heb je last van examenstress, ook dan kan je terecht bij Tiri HR consulting voor een coaching-traject. Vraag dan nu gratis jouw intakegesprek aan, via onderstaande knop.

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen