Wat kan ik doen om gelukkig te zijn met mezelf?

In het Van Daele woordenboek staat gelukkig zijn omschreven als volgt: “Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.”

Hoe kan je ervoor zorgen dat je gelukkig bent met jezelf

Om meer inzicht in jezelf te krijgen is het belangrijk om een aantal dingen bij jezelf na te gaan en te leren.

  • Wat zal je moeten doen voordat je gelukkig kunt worden met jezelf?
  • Hoe kan je ervoor zorgen dat je gedachten en emoties je ondersteunen, i.p.v. dat ze je blokkeren?
  • Hoe kan je leven in het nu en genieten van dit moment en je zorgen loslaten voor morgen en de toekomst?
  • Wat maakt jou écht gelukkig en hoe kan je ervoor zorgen dat je daar meer van gaat doen?
  • Wat vindt “JIJ” belangrijk?        

Het zou toch fijn zijn als je gelukkig bent met jezelf. Daar droomt toch iedereen van. Maar wat als het jou niet lukt?

Hieronder vindt jij alvast enkele tips en tricks om mee aan de slag te gaan

TIP 1: Durf jezelf centraal te zetten, m.a.w. zet jezelf op 1

Jijzelf bent het belangrijkste in je leven. Dus stop met jezelf weg cijferen voor anderen en zet jezelf op de eerste plek. Dat betekent dat je grenzen moet stellen en ‘nee’ moet durven zeggen. ‘Nee’ zeggen is nodig om je energie, tijd en focus te kunnen houden op de dingen die jij belangrijk vindt en die jou gelukkig maken. Als jij gelukkig bent met jezelf kun je ook weer positieve invloed hebben op jouw gezin en andere mensen om je heen.

TIP 2: Wees vergevingsgezind voor jezelf

Durf in de spiegel te kijken – niet alleen naar je uiterlijke maar ook naar je innerlijke. Vergeef je zelf voor de fouten die je maakt. Als je niet leert van de fouten die je hebt gemaakt en jezelf niet durft te vergeven, dan zal je altijd dezelfde fouten blijven maken. En vergeef jezelf ervoor. Iedereen maakt fouten. Niemand is perfect! Niet alleen collega’s, jouw partner, jouw kinderen,… mogen fouten maken. Ook jij mag fouten maken. Helemaal niet erg. Van je  fouten leer je.

TIP 3: Accepteer jezelf. Je bent goed zoals je bent!

Waarom zou je willen veranderen om gelukkiger te zijn? Je bent goed zoals je bent! Leer accepteren dat je bent zoals je bent. Jezelf veranderen lukt niet. Je kunt wel andere inzichten krijgen, waardoor je verandert. Aangeleerde dingen die niet bij je passen kun je weer af leren. Iedereen is uniek en dat is helemaal goed! Jij accepteert de anderen toch ook om wie ze zijn? Zij zijn toch ook goed zoals ze geboren zijn? Dat geldt ook voor jou als partner, ouder, familie, vriend, collega, …!

TIP 4:    Leer jezelf kennen

Leer jezelf kennen zoals je graag wilt zijn. Leer ontdekken wat jij écht belangrijk vindt.
–             Wat zorgt ervoor dat jij kan zijn wie je bent?
–             Wat vind je mooi aan jezelf?
–             Hoe wil je je voelen?
–             Wat doe je het allerliefste als je alleen bent?
–             Wat wil je nog graag doen in je leven wat je nog nooit gedaan hebt?
Zorg dat je jezelf leert kunnen. Dan kan je echt gelukkig worden en zijn wie je bent!

Tip 5: Kijk eens goed naar jezelf in de spiegel

Wat voor moois zie je als je in de spiegel kijkt? Durf tegen jezelf te zeggen: “Ik hou van je en ik ben goed wie ik ben!”
Schrijf een fijne opbeurende zin op je spiegel die je iedere dag aan jezelf voorleest als je in de spiegel kijkt. Onbewust doet het wat met je en ga jij je er beter van voelen.

Tip 6: Maak je geluk van niets of niemand afhankelijk

Gelukkig zijn met jezelf kan alleen maar als je het geluk in jezelf zoekt en je daarvoor niet afhankelijk bent van anderen. Je hebt natuurlijk mensen om je heen die je dierbaar zijn. Mensen die je niet kan missen in je leven. De ene keer complimenteren ze je en de andere keer bekritiseren ze je.

Maar zorg ervoor dat wat ze ook doen of zeggen jouw geluk daar niet van afhankelijk is. Andere mensen en situaties hebben invloed op je gevoel. Maar door er van op een afstandje naar te kijken kun je deze dingen makkelijker relativeren en bepalen ze niet of jij gelukkig bent met jezelf.

Tip 7: Dankbaar zijn wat je hebt

Het is zo gemakkelijk om te kijken wat je niet hebt. Maar als je leert waarderen wat je wel hebt, dan zal je een stuk gelukkiger worden. Dus geniet van de kleine dingen om je heen. De mooie geluksmomenten die je beleeft. Je leven is niet perfect, zal dat nooit worden en dat hoeft ook niet om gelukkig te zijn.

Tip 8: Zorg goed voor jezelf

Verzorg jezelf goed. Als je goed voor je zelf en lichaam zorgt zal je het beter leren kennen en meer leren waarderen en gelukkiger zijn met je lichaam en geest.

Tip 9: Blijf reflecteren en jezelf vragen stellen

Ga het gesprek aan met jezelf (hardop of in jezelf ????). Als je jezelf echt leert kennen en accepteren dan pas kun je gelukkig met jezelf worden en blijven. Dus stel jezelf goede vragen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Je krijgt dan een sterke en gezonde relatie met jezelf. Zorg dat je groeit door de nieuwe inzichten die je gekregen hebt.

Gelukkig zijn is een keuze. Een keuze die jij voor jezelf moet maken en waar je zelf de verantwoordelijkheid voor moet nemen. Niemand anders gaat jouw leven veranderen. Helemaal niemand gaat ervoor zorgen dat het makkelijker wordt. Dus kies voor jezelf en voor jou geluk. Gebruik de tips die je hierboven hebt kunnen lezen om er voor te zorgen dat jij gelukkig bent. Focus je op de dingen die jou blij en gelukkig maken en niet op de dingen die ervoor zorgen dat jij je niet goed voelt. Door je focus te verleggen naar de dingen die jou wel gelukkig maken zal je daar meer van aantrekken.

Alvast veel succes om aan de slag te gaan met deze tips! Jij bent de enige die ervoor kunt zorgen dat je gelukkig bent met jezelf. Zorg ervoor dat je happy bent met jezelf. Zo word je gelukkiger en zal je je beter voelen. Als je vragen hieromtrent hebt of coaching wil volgen, kan je ons altijd contacteren, klik dan op onderstaande link:

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen