Hoe kan ik meer zelfvertrouwen opbouwen?

Wie heeft er niet zo nu en dan behoefte aan wat extra zelfvertrouwen? Of het nu op een eerste date of bij een sollicitatiegesprek is: op spannende momenten kan iedereen wel wat meer vertrouwen gebruiken. Hoe komt het dat sommigen veel zelfvertrouwen uitstralen, terwijl anderen vooraf al bang zijn dat iets mislukt? En waarom laat zelfvertrouwen je juist in de steek als het moeilijk wordt?

Wat betekent zelfvertrouwen?

Geen zelfvertrouwen zonder zelfwaardering. Er bestaan veel verschillende woorden om het over zelfvertrouwen te hebben, maar eigenlijk bestaat het uit 2 onderdelen:

  • Het vertrouwen dat je bepaalde dingen kan (bereiken), maar ook dat je kan omgaan met moeilijkheden.
  • De waardering die je hebt voor jezelf en het beeld dat je van jezelf hebt: jij bent de moeite waard! Dit gaat niet alleen over gedachten (je zelfbeeld, wat zich al ontwikkelt in de kindertijd en door allerlei factoren kan worden beïnvloed), maar ook over gevoelens ten opzichte van jezelf (je kunt je bijvoorbeeld goed of slecht over jezelf voelen).

Mensen kunnen sterk verschillen op deze 2 vlakken:

  • Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, heb je vertrouwen in je eigen mogelijkheden en probeer je nieuwe dingen uit. Je accepteert zowel je sterkere als je zwakkere kanten en je bent tevreden met wie je bent. Je laat je niet zo snel van de wijs brengen door wat anderen doen of zeggen, omdat je weet waar je voor staat.
  • Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, geloof je dat alles wel in orde komt. Dit betekent niet dat er nooit iets misgaat of dat je nooit iets ergs meemaakt. Zelfvertrouwen sluit stress, angst, onzekerheid … niet uit! Ook al gaan dingen niet zoals verwacht, je blijft proberen of vertrouwt op een goede afloop.

Wanneer je minder of weinig zelfvertrouwen hebt, vind je het moeilijk om in je eigen kunnen te geloven. Je denkt dan vaak negatief over jezelf. Je zal soms minder inspanningen doen om bepaalde doelen te bereiken, omdat je denkt niet te zullen slagen. Ook durf je minder risico´s te nemen. Je wil anders zijn dan de persoon die je nu bent (of je denkt anders te moeten zijn). Je raakt sneller van slag door kritiek (of als iets een keer niet lukt) dan mensen met veel zelfvertrouwen. Doordat mensen met weinig zelfvertrouwen zichzelf vaak vergelijken met anderen, kunnen bijvoorbeeld sociale media hun eigenwaarde verder doen dalen.

Pippi Langkous is een mooi voorbeeld van iemand met heel veel zelfvertrouwen: “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan” is haar motto. Maar in het echte leven zullen mensen (zelfs degenen met veel zelfvertrouwen) meestal niet zo denken. Het vraagt soms ook wat oefening om aan je zelfvertrouwen te werken.

Je kan ook een onderscheid maken tussen zelfvertrouwen of zelfwaardering die voor lange tijd vastligt in mensen, terwijl je zelfvertrouwen in verschillende situaties ook kan verschillen. Je moet dus niet in elke situatie en op elk tijdstip evenveel zelfvertrouwen hebben. Het is heel normaal dat je je in bepaalde (nieuwe) situaties waar je terecht komt, heel onzeker voelt.

Zelfvertrouwen kan veranderen maar dat betekent dat je er kan (moet) aan werken! Dat houdt ook in dat bepaalde gebeurtenissen en/of mensen (vb. jobverlies) een behoorlijk negatieve invloed hebben op ons zelfvertrouwen. Hierdoor kost het in sommige situaties meer moeite om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Met de tips die je hieronder kan lezen, zet je alvast jouw een eerste stappen naar meer zelfvertrouwen.

Je kan hieromtrent ook een interactieve workshop volgen bij Tiri HR Academy. Hieronder alvast enkele tips.

Tips om meer zelfvertrouwen op te bouwen:

Alvast veel succes om met deze tips aan de slag te gaan!

1. Noteer je successen

Maak eens lijstjes van dingen die gelukt zijn, in plaats van de zaken die je nog moet doen.

2. Stel uitdagende, maar realistische doelen

Probeer niet alles te kunnen. Als je eisen te hoog zijn, kan je je zich steeds een mislukkeling voelen. Zorg dat je geniet van de dingen die je kunt. Maar probeer ook af en toe iets te doen dat nét te moeilijk voor je is.

3. Ken je positieve eigenschappen

Schrijf al het goede van jezelf eens op een lijstje. Draag die lijst bij je, bekijk haar van tijd tot tijd en vul haar geregeld aan.

4. Kijk constructief naar kritiek

Sta altijd open voor kritiek van anderen, maar weet dat die kritiek een specifieke mening van iemand is. Die kan je afwijzen of accepteren. Jij bepaalt welke kritiek voor je belangrijk is, en welke niet.’

5. Ga om met succesvolle mensen

De Engelse psychologe Lynda Field stelt dat mensen met weinig zelfvertrouwen zich vaak bedreigd voelen door succesvolle personen. Ze gaan veel liever om met mensen die het minder goed doen dan zijzelf. Terwijl jij juist van succesvolle mensen kunt leren. Field: ‘Succes trekt succes aan, net zoals negativiteit meer negativiteit aantrekt. Ga om met mensen die je bewondert en je wordt gestimuleerd om zelf succes tot stand te brengen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.’

6. Tijd voor jezelf geeft meer zelfvertrouwen

Volg een cursus of workshop die je graag wilt volgen, ga lekker zwemmen, of ga wijnproeven. Maak tijd voor jezelf en ontspan! Want als je goed voor jezelf zorgt, erken je dat je behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. Daarmee vergroot je je eigenwaarde en bouw je meer zelfvertrouwen op.

7. Verlaag je eisen een beetje

Als je op feestjes bijvoorbeeld moeilijk contacten legt met mensen die je niet kent, heb dan geen verwachtingen als het geen aangenaam, spontaan gesprek wordt. Wees tevreden als je dat gedaan heeft en beloon jezelf. Ook dit is een groeiproces.

8. Accepteer complimenten

Complimenten zijn bedoeld om je zelfrespect te vergroten. Neem ze dus aan, bedank de gever en deel zelf ook complimenten uit. Het voelt goed om hardop uw waardering voor anderen uit te spreken, en je krijgt er waardering voor terug. Zorg wel dat de complimenten oprecht zijn en overdrijf niet.

9. Laat onzekerheid toe

Mensen met een negatief zelfbeeld trekken nogal eens overhaaste conclusies. vb. dat ze nogal laat uitgenodigd worden om naar een feestje te gaan, “oei ze vinden mij niet sympathiek!”. Bij gebrek aan bewijs voor – of tegen – die stelling, moet je de onzekerheid gewoon toelaten. Trek niet te snel conclusies of daar een specifieke verklaring voor is, of dat je gewoon moet wachten tot de ware betekenis naar boven komt. Waarom kunnen we niet iets last minute organiseren?

10. Investeer in persoonlijke groei

11. Creëer banden met anderen

Ieder mens wil bij anderen horen. Als die behoefte niet wordt vervuld, kan dat leiden tot afzondering, vervreemding, eenzaamheid of depressie. Een gevoel van verbondenheid versterkt zelfrespect en zelfvertrouwen. Dus: investeer in je vrienden, word vb. lid van een sportvereniging of doe aan pottenbakken, …

12. Voer zelfbewust telefoongesprekken

Moet je een moeilijk telefoontje doen? Ga dan eens rechtstaan. Dat kan jou dan een gevoel van lichamelijk en psychologisch overwicht geven – ook al kan de ander je niet zien. En lach tegen de telefoon. Wie lacht lijkt zelfverzekerder en zelfbewuster en wordt met meer respect behandeld.

13. Denk positiever

Probeer je gedachten opnieuw te programmeren. Herken negatieve ideeën en daag ze uit: is er bewijs voor deze gedachte? Maak ik dingen erger dan ze zijn? Heb ik iets aan deze gedachte? Zet er vervolgens positieve gedachten voor in de plaats om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb die presentatie volledig verknoeit en ze gaan mij uitlachen’ maar wel ‘Oké, het ging niet denderend, maar iedereen vindt het moeilijk om voor een groep te spreken. Hoe vaker ik dit doe, hoe beter het zal gaan en worden!’

14. Let op je lichaamstaal

Afhangende schouders, het vermijden van oogcontact en een gesloten houding zijn tekenen van onzekerheid. Wil je een zelfverzekerde uitstraling? Ga dan rechtop zitten, doe de schouders naar achteren, maak oogcontact en lach met het hele gezicht.

15. Wees assertief

Assertiviteit vergroot de kans op succes in elke menselijke interactie. Wees duidelijk en eerlijk, en als je kritiek geeft, bekritiseer dan iemands gedrag, niet zijn persoonlijkheid.

16. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

Negatieve vergelijkingen doen, is één van de 8 denkfouten van mensen met weinig zelfvertrouwen. Zeg onmiddellijk ‘stop’ als je vergelijkt, en vervang die negatieve gedachte door iets positiefs dat los staat van de situatie. Bijvoorbeeld: “Mooi weer vandaag!” Als je jezelf tóch vergelijkt met een ander, laat je dan door diegene inspireren.

17. Denk niet zwart-wit

Bijvoorbeeld: ‘Als ik niet grappig ben, ben ik saai.’ Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme. Óf je doet het helemaal goed, óf je bent een mislukkeling. Het is een onrealistische manier van denken. Niemand is 100% aantrekkelijk of helemaal lelijk, compleet briljant of oerdom. Wees bewust van de zwart-wit denkfout, en sta haar niet langer toe. Dit zijn veel gemaakte denkfouten.

Bron: website www.gezondleven.be

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.

Winkelwagen