Talenten ontdekken en herkennen

Talenten opntdekken en herkennen header

Vaak weten mensen niet wat hun eigen talenten zijn of hoe ze deze kunnen ontwikkelen. Hoe je talenten effectief kan ontdekken leggen we uit in deze blog. 

Geluk of talent? 

Het geluk talent te hebben is niet voldoende. Men moet ook het talent hebben om geluk te hebben, zei Frans componist Hector Belioz en dat kan ik enkel maar beamen. 

 • Ben jij ook van mening dat je geluk niet aan het toeval moet overlaten maar zelf kan sturen?
 • En heb jij ook het idee dat geluk niet iets is waar je op moeten wachten, maar waar je zelf naar op zoek moet gaan?

Dan kan je best in actie komen. 

De eerste stap in het ontdekken van je talenten is het ontwikkelen van een positieve mindset. De manier waarop je naar de wereld rondom je kijkt, heeft veel impact. Is het glas voor jou halfvol of juist halfleeg? Denk jij vaak: “Het is nog te vroeg, ik ben nog niet voldoende hersteld, ik kan het niet?” Of start jij de dag met “Het is nu tijd om actie te ondernemen, ik ben er klaar voor, we gaan er voor”? 

Wat je uitstraalt, trek je aan: wanneer je je dag begint met positieve gedachten, ben je jezelf al stapje voor, heb je meer zelfvertrouwen en zal je je verborgen talenten makkelijker kunnen en durven ontdekken.

Wat is talent? 

Wat betekent talent nu eigenlijk?

In de Van Daele staat: 

“Talenten zijn eigenschappen van een persoon die in de juiste context snel kunnen leiden tot bezieling en duurzame excellente prestaties.”

Met andere woorden: het is niet altijd evident om talenten bij jezelf te herkennen. Het gaat vaak om dingen die je zelf niet zo bijzonder vindt, maar waar je omgeving je wel waardering voor geeft.

Iedereen heeft bij de geboorte verschillende talenten meegekregen. Maar dat wil niet zeggen dat we die ook allemaal moeten inzetten. Het is mogelijk dat je zelfs niet bewust bent van een talent. Soms duurt het lang om een talent te ontdekken, soms struikel je er spontaan over, afhankelijk van situaties, prikkels en ruimte die je gegeven wordt om te ontdekken en fouten te maken.

Soms ben je jezelf wel bewust van je talent, maar ga je het niet delen of is er geen ruimte voor in je dagelijks leven of je job. Dans je bijvoorbeeld graag maar is je partner hier niet voor te vinden? Dan kan je ervoor kiezen om niet meer te dansen en je talent aan de kant te zetten… Of je kan je talent verder laten openbloeien en in je eentje de dansvloer onveilig maken. 

Een talent maakt dat je dingen gemakkelijker leert, dat je een stapje voor hebt op anderen en dat je plezier hebt in wat je doet. Maar dat betekent niet dat je er niet voor moet werken. Je moet jezelf blijven inzetten, blijven oefenen en je talent aandacht blijven geven om het tot zijn recht te laten komen. 

Wil je je verborgen talenten ontdekken of talenten verder ontwikkelen? Dan is het dus belangrijk dat je hier bewust voor kiest.

“Niemand heeft meer geluk dan hij die in zijn geluk gelooft.”

Ken jij je talenten? 

 • Ik? Ik heb geen talent? Talent is wat anderen hebben.
 • Als ik talent had, zou ik dat wel weten?   

Heel veel mensen die vandaag loopbaanbegeleiding volgen, kunnen niet vertellen wat hun talenten zijn.

Tijdens een eerste sessie laat ik hen zichzelf voorstellen aan de hand van talenten. De meest mensen vinden dit een zeer moeilijke opdracht.

Bedenk jezelf eens hoelang jij moet nadenken over 3 negatieve eigenschappen van jezelf? Dat gaat snel, klopt?

Probeer nu eens 3 positieve eigenschappen of talenten te benoemen. Juist, een hele uitdaging ????

Vaak hebben mensen zo weinig zelfvertrouwen dat ze niet meer weten waar ze goed in zijn.

Hoe herken je talentrijk gedrag?

Twijfel je of je zelf een bepaald talent hebt? Ga dan eens na of je volgende zaken ervaart wanneer je met deze activiteit bezig bent: 

 • Je krijgt er mentale energie van.
 • Het bezorgt je goesting, positieve energie en (werk)vreugde.
 • Je bent helemaal “in the flow”. Je vergeet de tijd en gaat helemaal op in je bezigheid.
 • Je krijgt er zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld van.
 • Het is inzetbaar in verschillende contexten en functies.

Ken jij je talent niet meer? Of stel jij jezelf wel eens volgende vragen: 

 • Heeft iedereen talenten?
 • Hoe kan je talenten ontdekken?
 • Kan je talenten ontwikkelen

Wil je nog meer tips of workshops, trainingen hieromtrent volgen

dan kan je terecht in onze Tiri HR Academy Tiri HR Academy – Tiri HR Consulting (tiriconsulting.be) of je kan een coachingstraject opstarten.


Winkelwagen